Lampranthus multiradiatus (Damat mendili)

derleyen:

Özet

Lampranthus multiradiatus (Damat mendili) gösterişli çiçekleri ve yer örtücü karakteri nedeniyle Kocaeli’de mezarlara dikilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Aizoaceae

Makasotugiller

Lampranthus

Şebnemçiçeği

Tanımı

Lampranthus multiradiatus (Damat mendili) küçük boylu, dik ya da hafifçe yayılıcı, küme oluşturan, 30 ila 60 cm uzunluğunda, alt bölümde odunsu bir bitkidir. Grimsi yeşil sürgünlerin ucunda pembe, beyaz ya da kırmızı renkli çiçekler açar. Yapraklar 2,5 ila 3 cm uzunluğunda ve 4 mm genişliğinde, üç köşeli, silindirik ya da hafifçe oraksı, sapsız, tabanda daralıcı, düzleştirilmiş, ucu küt ya da kısaca sivri, karşılıklı dizilişli, gri yeşil renkli ve şeffaf noktalıdır. Çiçekler tepede, tek, papatya benzeri, 3 ila 4 cm çapında, merkezi sarı renklidir. Çanak yaprak beş adettir. Ercikler beyaz renklidir. Çiçekler hafifçe biber kokuludur. Kapsül odunsu olup beş kanatlı valf tarafından açılır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Güney Afrika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle diğer bölgelere de yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kocaeli ilinde bahçelerde ve mezarlıklarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde damat mendili adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca parlak çiçek anlamına gelir ve bu bağlamda çiçeklerin güneş altında parlamasına işaret eder. Tür adı Latince çok ışınsal anlamına gelir. Türün taç yaprak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları