Bitkiler › Ballıbaba takımı › Ballıbabagiller › Ballıbaba › Balotu
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Avrupa-Sibirya elementi.
5 ila 35 cm büyüyebilir. Yapraklarda ince tüyler görülür, altı yeşil, üstü mor gölgelidir. Bunlar geniçe yumurtamsı, yumurtamsı böbreksi ya da dairesel, 2 ila 4 cm genişlik ve uzunluktadır. 1 ila 2 cm uzunluğunda sap görülür ve kenarları dalgalı tırtıklıdır. Çiçek halkaları 2 ila 3 arası sayıda ve her biri yaklaşık 6 çiçeklidir. Tek simetrili çiçekler parlak kırmızı-mor renkli, taç yaprağın üstü kaput biçimlidir ve küçük pençe benzeri loblar vardır. Taçta bir tüy hattı görülür. Kış mevsiminde ılık havalarda dahi çiçek üretebilir. Çiçekler erseliktir. Tohumlar olgunlaştığında doğrudan dışarı ekilebilir.
Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Her türden habitat alanında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Eflatun çiçekli ballıbaba, Kırmızı ısırgan, Petekotu, Balotu ve Arıotu adları ile bilinmektedir.
Ocak ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca şaşkın ağız anlamına gelir. Cinsin iki dudaklı çiçek yapısına işaret eder. Tür adı Latince mor anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Lamium purpureum foetidum, folio subrotundo”dur.
Genç bireylerin yaprak ve üst bölümleri salatalara eklenerek tüketilebilir.
Terletici, idrar söktürücü, büzücü, müshil ve kanama durdurucu özelliği vardır. Kaynatılarak hazırlanan özü, hemoraji kontrolünde yararlıdır. Ezilmiş yaprakları kesik ve yaralar için kullanılır. Üst bölümleri boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı vakalarında kullanılır. Clinopodium vulgare ve Lamium purpureum üst bölümleri kaynatılarak karın üzerine uygulanarak sarıldığında mide ağrısı tedavisinde etkilidir.








Doğan, Hüseyin (2022). Lamium purpureum (Balotu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/lamium-purpureum/ Erişim tarihi: 30 January 2023