Sagina maritima (Arsız saginotu)

derleyen:

Özet

Sagina maritima (Arsız saginotu) genelde deniz kenarında kayaların ve duvarların üzerinde görülen yığınsı bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Sagina

Saginotu

Tanımı

Sagina maritima (Arsız saginotu) genellikle 8 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Çoğunlukla yığınsı haldedir. Yanal gövdeler ve dallar altta kök oluşturmaz, bunlar yükselici ya da diktir. Yapraklar biraz etli, tüysüz ya da nadiren kirpikli ve tepede sivridir. Çiçekler tek ve dört parçalıdır. Çanak yapraklar yumurtamsı ve tepede küttür. Taç yapraklar beyaz renkli, çok küçüktür ya da hiç görülmez. Kapsül, kalıcı çanak yapraklardan daha kısadır. Tohumlar oldukça küçüktür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Afrika ve Avustralya kıtalarına da giriş yapmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Deniz kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 10 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Körfez ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde arsız saginotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince ziyafet anlamına gelir. Cinsin otçul hayvanları şişmanlatma özelliğine işaret eder. Türkçe resmi adı olan saginotu cinsin bilimsel adından türetilmiş gibi gözükmektedir. Sagina, aynı zamanda Türkçede olan bir kelimedir ve arzulamak anlamına gelir. Tür adı Latince deniz anlamına gelir. Türün deniz kenarında görülmesine işaret eder.

Fotoğrafları