Tanımı
20 ila 80 cm büyüyebilir. Yaprak boyutu, biçimi, tüylülüğü ve rengi bakımından hayli çeşitlilik gösterir. Gövde dik, içi boş, tüylü ve sadece taban bölümünde dallıdır. Yaprak ayası yumuşak tüylüdür ve 20 cm uzayabilir. Yapraklar benekli, uzun saplı tırtıklı, 2 ila 4 cm uzunluğundadır. Yapraklar yumurtamsı, yüreksi ve üçgensi şekilli olabilir. Çiçekler erseliktir. Çiçek kurulu 2 ila 8 arası çiçek barındırır, bunlar 20 ila 30 mm uzunluğundadır. Çiçeklerin üst dudakları kask biçimindedir, pembe ya da morumsu renkli, aşağıdakinde alttaki iki dudaklı, mor noktalı beyazımsıdır. Polenler turuncu renkli olur. Başarılı bir yer örtücü olması nedeniyle çok sayıda varyetesi vardır.
Türkçe adları
Dilimizde benli balıcak ve lekeli ballıbaba adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca şaşkın ağız anlamına gelir. Cinsin iki dudaklı çiçek yapısına işaret eder. Tür adı Latince benekli anlamına gelir. Türün yapraklarındaki beyaz beneğe işaret eder.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alanlar, alpin çayırlar ve kayalık bölgelerde görülür. Gölcük ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Şubat ve haziran ayları arasında çiçek açar. 600 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Fotoğrafları





© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın