Site icon Kocaeli Bitkileri

Lamium garganicum subsp. striatum (Tel balıcak)

Lamium garganicum subsp. striatum

Lamium garganicum subsp. striatum: 14/04/2021; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

6 ila 45 cm büyüyebilir. Gövde dört köşeli ve yapraklar yüreksidir. Yapraklar genişçe yumurtamsı ila böbreksi, yaprak ayası 3 ila 52 mm uzunluğunda ve 3 ila 46 mm genişliğinde, kenarları dişli, ülgerli ila çıplaktır. Çiçek halkaları  ila 5 arası sayıda ve bunlar 4 ila 8 arası çieklidir. Isırgan (Urtica) türlerine olan yüzeysel benzerliği nedeniyle onların yaygın adları ile de adlandırılır. Çiçekler menekşe ile pembe arası renklerdedir. Ağaçların altını ve gölgeli alanlar tercih eder. Gövdeler çıplak ila yoğun biçimde havlı, tacın üst dudağı derince iki parçalı ve ikincil bırahteler 4 ila 7 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar, dere kenarı ve kayalık bölgelerde görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. 200 ila 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tel balıcak adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şaşkın ağız anlamına gelir. Cinsin iki dudaklı çiçek yapısına işaret eder. Tür adı Latince Gargano, İtalya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Gargano monte ad castrum angeli” olarak belirtilmiştir. Alttür adı ise Latince çizgili anlamına gelir. Alttürün, türden ayırt edici özelliğine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version