Site icon Kocaeli Bitkileri

Lamium galeobdolon subsp. montanum (Meşe balıcağı)

Lamium galeobdolon subsp. montanum

Lamium galeobdolon subsp. montanum: 23/04/2018; Kuzuyayla; 1300 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Lamiastrum galeobdolon ya da Galeobdolon luteum olarak geçer. 40 ila 80 cm büyüyebilir. Yapraklar karşılıklı ve saplı, genişçe yumurtamsı, yüreksi tabanlı ve dişli kenarlıdır. Yaprakların alt yüzeyi sıklıkla morumsudur. Çiçekler terminal başaklarda halkavi biçimde çıkarlar. Çiçek halkaları 3 ila 6 arası sayıdadır ve bunlar 2 ila 10 arası çiçek bulundurur. Çanak beş lobludur. Taç sarı renkli, 15 ila 25 mm uzunluğunda, taç yapraklar uzun tüplü ve iki loblu olarak kaynaşıktır. Üst dudak tepeli ve alt dudak üç benzer loblu, merkezdeki lob üçgensi ve genellikle turuncu lekelidir. İki kısa ve iki uzun olmak üzere dört ercik vardır. En üstteki bırahteler ırak ve keskince testere dişli; gövde tüyleri açı ve yüzeye eşitçe dağılmış ise subsp. montanum; en üstteki bırahteler kütçe kütdişli; gövde tüyleri çoğunlukla köşelerde ve seyrekçe yüzeyde ise subsp. luteum.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar, nemli bölgeler ve yol kenarında görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. 1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde meşe balıcağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şaşkın ağız anlamına gelir. Cinsin iki dudaklı çiçek yapısına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca kokarca kokulu anlamına gelir. Türün ezilmiş yapraklarının kötü kokusuna işaret eder. Alttür adı ise Latince dağ anlamına gelir ve türün yüksek rakımlarda görülmesine işaret eder.

Gıda

Genç yaprak ve sürgünler pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Spazm çözücü, büzücü, idrar söktürücü, balgam söktürücü, kanam durdurucu ve kan damarlarını daraltıcıdır.

Fotoğrafları

Exit mobile version