Lagurus ovatus (Tavşankuyruğu)

derleyen:

Tanımı

10 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde, dik ya da tabandan yükselici, basit ya da dalı, ince ve havlıdır. Yaprak kılıfları havlı ve en üstteki şişkindir. Dil 4 mm uzunluğunda, küt ya da kesik uçludur. Yaprak ayası 1,4 ila 1,7 cm uzunluğunda, 2 ila 10 mm genişliğinde, şeritsi mızraksı, sivri ya da sipsivri uçlu, havlı ve soluk çimen yeşili rengindedir. Çiçek kurulu 1 ila 2 cm uzunluğunda ve 1 ila 1,7 cm genişliğindedir. Başakçıklar 6 ila 9 mm uzunluğundadır. Dışkavuz darca şeritsidir. İçkavuz 3 ila 4 mm uzunluğunda ve mızraksıdır. Çok sayıda yeşil ve oval çiçek başı zamanla devetüyü rengine döner.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kenarında görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tavşankuyruğu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tavşan kuyruğu anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Tür adı Latince yumurtamsı anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Gramen alopecuroides, spica rotundiore”dir.

Fotoğrafları