Lagoecia (Pülüskün)

Lagoecia (Pülüskün) hakkında genel bilgiler.

Özet

Lagoecia (Pülüskün) çiçekleri gösterişsiz olan tek türü bulunan ve genellikle makilik alanlarda görülen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Lagoecia (Pülüskün) genel anlamda çıplak ve tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Yapraklar derin teleksi ve dardır. Çiçek durumu başlangıçta baş aşağı sarkık, sonuçta dik hale gelir; küresel ve çiçekler sıkışıktır. Şemsiye basit ve neredeyse küreseldir. İnvolukrum mevcut ve bırahteler taraksı-az teleksidir. Küçük şemsiyeler tek çiçeklidir. Çiçekler beyaz renklidir. Çanak lobları kılçıklı-dişli olup meyve zamanı kalıcıdır. Taç yapraklar minik, kısaca dikdörtgensi, kısa kavisli lobüllü, ana aya tepede derin girintili, kenarları ayanın 2 ila 3 katı uzunluğunda kılçıklıdır. Yumurtalık tek bölümlüdür. Perikarp incedir. Meyve yumurtamsı, hafifçe sıkıştırılmış, kabarık çizgileri belirsiz ve kıllıdır. Sitilopodyum tek ve koniksidir. Yağ kanalı hayli soluktur. Karpofor mevcut değildir. Besidoku seyrekçe sıkıştırılmıştır. Cinse bağlı tek tür vardır ve Akdeniz havzasına özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adını Antik Yunanca tavşan evi anlamına gelir ve bu bağlamda bitkinin tavşan yuvalarının yoğun olduğu yerde görülmesine işaret eder. Buna mukabil biz de bitkiyi, Gebze ilçesine bağlı Tavşanlı semtinde gördük. Bazı kaynaklarda göre bitki adını Limni adasındaki bir bölgeden almaktadır. Cinsin Türkçe adı olan pülüskün, nane (Mentha) için kullanılan filiskin kelimesinden muharref gibi gözükmektedir ve bu noktada bu cins ile bağıntısı karanlıktadır. Diğer taraftan cins, nane ile aynı aileden olan kekik (Thymus) yağına benzer bir yağa sahiptir.

Kocaeli’ndeki türler

Lagoecia (Pülüskün)

Lagoecia cuminoides

Pülüskün

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.