Lagoecia cuminoides (Pülüskün)

Tanımı

5 ila 30 cm. büyüyebilir. Gövde düz, yuvarlak, çizgili ve serttir. Alt yapraklar dar dikdörtgensi ila dar eliptik ve sayısı 18’e kadar çıkan çift yaprakçık barındırır. Çiçek kurulu küremsi ve çok sayıda kolludur. Bırahte 8 ila 10 arası sayıdadır. İkincil bırahte 4 adettir ve bırahtelere benzer. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası, Ortadoğu ve İran’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Yol kenarı, tarla ve çalılık alanlarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Gıda

Tohumları kimyonun ikamesi olarak kullanılır. Çeşitli hamur işlerine eklenir. Tohumlarında elde edilen yağ aroma olarak kullanılır.

Etimoloji

Cins adını Antik Yunanca tavşan evi anlamına gelir. Bitkinin tavşan yuvalarının yoğun olduğu yerde görülmesine işaret eder. Biz de bitkiyi, Gebze ilçesine bağlı Tavşanlı semtinde gördük. Cinsin Türkçe adı olan pülüskün, nane (Mentha) için kullanılan “filiskin” kelimesinden muharref gibi gözükmektedir ve bu durumda bu cins ile bağıntısı karanlıktadır. Beri taraftan cins, nane ile aynı aileden olan kekik (Thymus) yağına benzer bir yağa sahiptir. Tür adı Antik Yunanca kimyon gibi anlamına gelir. Tohumlarının kimyon (Cuminum cyminum) gibi kullanılmasına işaret eder.

Türkçe adları

Dilimizde pülüskün adı ile bilinmektedir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın