Lagerstroemia (Oya ağacı)

Lagerstroemia (Oya ağacı) hakkında genel bilgiler.

Özet

Lagerstroemia (Oya ağacı) bolca açtıkları gösterişli çiçekleri nedeniyle sıklıkla süs bitkisi olarak yetiştirilen türleri içeren bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Myrtales

Mersin takımı

Lythraceae

Aklarotugiller

Tanımı

Lagerstroemia (Oya ağacı) yaprak dökücü ya da her dem yeşil çalı ve ağaçlardan oluşan bir cinstir. Genç dallar silindirik ila dört köşeli ya da kanatlı, çıplak, kısa havlı ya da kaba tüylü ve sıklıkla tüysüzcedir. Yapraklar karşılıklı ya da almaşlı dizilişli, saplı ya da sapsız, sitipüller minik ve dökülücüdür. Çiçek durumu terminal ya da koltuklarda bileşik salkımlı talkımlar halindedir. Çiçekler çok simetrili, çansı ila topaçsı ve 5 ila 7 parçalıdır. Çiçek tüpü derimsi, çanak yapraklar darca ila genişçe üçgensi, ekçanak bölümleri çanak yapraklarla almaşlı dizilişli ve küçük ila belirgin ya da hiç yoktur.

Taç yapraklar 6 adet, gül, mor ya da beyaz renkli, buruşuk ve ince pençelidir. Ercikler 12 ila 100 adet, çiçek tüpünün tabanına yerleştirilmiş, aşkın, çoğu türde iki form halindedir. Yumurtalık küresel ila dikdörtgensi ve 3 ila 6 bölümlüdür. Boyuncuk uzun biçimde aşkın ve tepecik top başlıdır. Meyve kuru ve nasırlı bir kapsül olup tabanında kalıcı çiçek tüpü tarafından çevrelenmiş, bölümlerinden açılmakta ve 3 ila 6 valflidir. Tohumlar meyve başına çok sayıda ve ters piramit şekillidir. Cins Tropikal Asya ve Avustralya’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 16 Aralık 1691 – 5 Temmuz 1759 tarihleri arasında yaşamış İsveçli iş adamı Magnus von Lagerström‘e adanmıştır. Carl Linnaeus’a çok sayıda bitki örneği getirmiştir.

Kocaeli’ndeki türler

Lagerstroemia (Oya ağacı)

Lagerstroemia indica

Oya ağacı

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.