Lagerstroemia indica (Oya ağacı)

derleyen:

Tanımı

3 ila 7 metre kadar büyüyebilir. Dallar ince, dört köşeli, bizsi ve tüysüzcedir. Kabuğu oldukça ince olup sadece 2 mm kalınlığındadır. Yapraklar sapsız ya da 2 mm uzunluğunda saplıdır. Yaprak ayası eliptik, dikdörtgensi, ters yumurtamsı ya da dairesel, 2,5 ila 7 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 4 cm genişliğinde ve derimsidir. Çiçek kurulu piramit biçiminde ve 7 ila 20 cm uzunluğundadır. Çiçekler pembe, leylak, beyaz, mor ya da kırmızı tonlarında olabilir. Kapsül elipsoittir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Asya’da yayılış gösterir ancak peyzaj değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde oya ağacı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 16 Aralık 1691 – 5 Temmuz 1759 tarihleri arasında yaşamış İsveçli iş adamı Magnus von Lagerström‘e adanmıştır. Carl Linnaeus’a çok sayıda bitki örneği getirmiştir. Tür adı Latince Hindistan anlamına gelir. Türün tip coğrafyasına işaret eder.

Tıp

Kabuğu ateş düşürücü, uyarıcı ve kanama durdurucudur. Kabuk, çiçekler ve yapraklar hidrogog ve müshil etkilidir. Çiçekleri macun haline getirilerek haricen kesik ve yaralar üzerine uygulanır. Kökü büzücü, detoksik ve idrar söktürücüdür. Çiçekler kaynatılarak soğuk algınlığının tedavisinde kullanılır.

Fotoğrafları