Tanımı
10 ila 65 cm büyüyebilir. Gövde yatık ya da diktir. Yapraklar değişken, koyu yeşil renkli, şeritsi ila derin teleksi, kenarları düz ya da dişlidir. Çiçek kurulu başak formunda ve çok sayıda çiçek başı bulundurur. Çiçekler soluk sarı renklidir. Filariler zaman zaman mor bezelidir. Kapçık koyu kahverengidir. Sorguç beyaz renklidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita, Sinonimler] Tarlalar, yamaçlar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde deli marul adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca sütlü anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türler sütlü özsuyuna sahiptir. Kelime marulun kadim adıdır. Yaban domuzu saldırısına uğrayıp yaralanan Adonis, marul yapraklarının altına saklanmıştır. Hera’nın marul yedikten sonra hamile kalabildiği söylenir. Cinsin Türkçe adı olan marul, Yunanca maralion (μαρούλιον) kelimesinden türetilmiştir. Tür adı Latince söğüt gibi anlamına gelir. Yapraklarının söğüt (Salix) yaprağına benzemesine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Lactuca sylvestris altera, angusto saligno folio: costa albicante”dir.
Fotoğrafları






Görüşünüzü Yazın