
Divar marulu
Anahtar kelimeler: Yenilebilir bitki, Avrupa-Sibirya elementi, Asgari endişe (LC).
Dolaşım
Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Marul › Divar marulu
Dağılımı
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
20 ila 100 cm büyüyebilir. Alt yapraklar teleksi tırtıklı ve gövdeyi kavramış durumdadır. Gövde ince, genelde dalsız ve tüysüzdür. Gövde morumsu renkte ve sütsü bir özsuyuna sahiptir. Alt yapraklar lir biçimli ve teleksidir. Loblar üçgensi biçimlidir. Üst yapraklar sapsız, küçük ve daha az lobludur. Tüm yapraklarda kırmızı lekeler görülür. Kapçık siyahtır. Sorguçta beyaz tüyler görülür. Çiçek sapları sarı, küçük ve 4 ila 5 arası sarı dilsi çiçekçiğe sahiptir. Çiçekler erseliktir. Gölgeli bölgeleri tercih eder. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir.
Gözlem
Ormanlık alanlar, kayalıklar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Divar marulu. “divar” kelimesi Farsçadır ve dilimizde duvar olarak geçmiştir. Türün bilimsel adı ilintili olduğu görülmektedir. Bitki harabelerde de görülür.
Çiçek zamanı
Haziran-Eylül ayları.
Yükseklik
400-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca “sütlü” anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türler sütlü özsuyuna sahiptir. Kelime marulun kadim adıdır. Yaban domuzu saldırısına uğrayıp yaralanan Adonis, marul yapraklarının altına saklanmıştır. Hera’nın marul yedikten sonra hamile kalabildiği söylenir. Cinsin Türkçe adı olan “marul”, Yunanca maralion (μαρούλιον) kelimesinden türetilmiştir. Tür adı Latince “duvarda” anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Sonchus laevis laciniatus muralis, parvis floribus”tur.
Mutfak
Yapraklar çiğ olarak tüketilebilir.
Fotoğrafları
Literatür
Taschenbuch zum Gebrauche auf Botanischen Exkursion 484. 1832. (L.) Fresen