Lactuca muralis (Divar marulu)

derleyen:

Özet

Lactuca muralis (Divar marulu) genelde ormanlık alanlarda görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Lactuca

Marul

Tanımı

Lactuca muralis (Divar marulu) halihazırda bazı kaynaklarda Mycelis muralis adı ile geçmektedir. Genellikle 20 ila 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Alt yapraklar teleksi tırtıklı ve gövdeyi kavramış durumdadır. Gövde ince, genelde dalsız ve tüysüzdür. Gövde morumsu renkte ve sütsü bir özsuyuna sahiptir. Alt yapraklar lir biçimli ve teleksidir. Loblar üçgensi biçimlidir. Üst yapraklar sapsız, küçük ve daha az lobludur. Tüm yapraklarda kırmızı lekeler görülür. Kapçık siyahtır. Sorguçta beyaz tüyler görülür. Çiçek sapları sarı, küçük ve 4 ila 5 arası sarı dilsi çiçekçiğe sahiptir. Çiçekler erseliktir. Gölgeli bölgeleri tercih eder. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Özellikle kayın olmak üzere ormanlık alanlar, kayalıklar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde divar marulu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sütlü anlamına gelir ve bu bağlamda cinse bağlı bazı türlerin sütlü özsuyuna sahip olmasına dikkat çekmektedir. Kelime marulun kadim adıdır. Yaban domuzu saldırısına uğrayıp yaralanan Adonis, marul yapraklarının altına saklanmıştır. Hera’nın marul yedikten sonra hamile kalabildiği söylenir. Cinsin Türkçe adı olan marul, Yunanca maralion (μαρούλιον) kelimesinden türetilmiştir. Tür adı Latince duvarda anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Sonchus laevis laciniatus muralis, parvis floribus”tur. Divar marulu adı türün bilimsel adından çıkarılmıştır ancak duvar kelimesi yerine neden Farsçası olan divarın tercih edildiği açık değildir.

Gıda

Yapraklar çiğ olarak tüketilebilir.

Fotoğrafları