Koelreuteria (Güveykandili)

Koelreuteria (Güveykandili) hakkında genel bilgiler.

Özet

Koelreuteria (Güveykandili) çarpıcı meyve formları nedeniyle yaygın olarak peyzaj düzenlemesinde kullanılan türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Sapindales

Akçaağaç takımı

Sapindaceae

Akçaağaçgiller

Tanımı

Koelreuteria (Güveykandili) genellikle 10 ila 20 metre boylanabilen yaprak dökücü ağaçlardan oluşan bir cinstir. Yapraklar sarmal biçimde dizili, tek teleksi ya da çift teleksidir. Yaprakçıklar karşılıklı ya da almaşlı dizilişli ve genellikle testere dişli nadiren düz kenarlıdır. Çiçekler küçük ve sarı renkli olup 20 ila 50 cm uzunluğundaki çiçek durumlarında görülmektedir. Çanak yapraklar 5 adet, kenarları üst üste binmiş ve dıştaki iki tanesi küçüktür. Taç yapraklar 4 ya da 5 adet, uzunlukları hafifçe farklı ve pençelidir.

Disk kalın ve ucu sıklıkla kütdişlidir. Ercikler sıklıkla 8 adet, zaman zaman daha az, diske yerleştirilmiş, iplikçikler serbest ve sıklıkla ülgerlidir. Yumurtalık 3 bölümlü, tohum taslağı bölüm başına 2 adet, boyuncuk kısa ya da hafifçe uzun ve tepecik 3 loblu ya da düzdür. Meyve üç loblu ve 3 ila 6 cm uzunluğundaki bir kapsüldür. Tohumlar bölüm başına 1 adet, küresel, siyah renkli ve 5 ila 10 mm çapındadır. Cins Doğu Asya’ya özgüdür ancak günümüzde kuzey yarımkürenin büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins 27 Nisan 1733 – 11 Kasım 1806 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci Joseph Gottlieb Koelreuter‘a adanmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Koelreuteria paniculata

Koelreuteria paniculata

Güvey kandili

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.