Knautia orientalis (Eşekkulağı)

derleyen:

Eşekkulağı

Tanımı

Knautia orientalis (Eşekkulağı) genellikle 35 cm büyüyebilen havlı ve kıllı gövdesi olan tek yıllık bir bitkidir. Yapraklar mızraksı ve kenarları düzdür, bunlar tepeye doğru şeritsi form kazanırlar. Çiçek durumu sapı salgılı tüylüdür. Çiçek başları ışınsal ve kırmızımsı ya da mor renkli 5 ila 10 arası çiçek taşımaktadır. İnvolusel brahteler 5 ila 9 arası sayıda, mızraksı, cılız ya da salgılı tüylü ve diktir. İnvolusel 5 ila 6 mm uzunluğunda, ülgerli ve uçta 15 ila 20 adet minik dişlidir. Çanak 12 ila 16 adet kıllıdır.

Eşekkulağı ile ilgili bilgi → Knautia || Hanımeligiller ile ilgili bilgi → Caprifoliaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. Çalılık, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler


Etimoloji

Cins, çiçekli bitkiler için, taç yaprak sayısı ve dizilişlerine göre sınıflandırma sistemi öneren 16 Ağustos 1656 – 11 Nisan 1716 yılları arasında yaşamış Alman hekim ve bitki bilimci Christian Knaut ve abisi Christoph Knaut (1638–1694) onuruna adlandırılmıştır. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir ve bu bağlamda türün Avrupa’nın doğusunda görülmesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Oriente” olarak belirtilmiştir.


Knautia orientalis
Knautia orientalis
Knautia orientalis
Knautia orientalis
Eşekkulağı
Eşekkulağı

Eşekkulağı…

Knautia orientalis, genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Dilimizde eşek kulağı adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.