Bitkiler › Hanımeli takımı › Hanımeligiller › Eşekkulağı › Eşek kulağı
Nadir bitki, Akdeniz elementi.
35 cm büyüyebilir. Gövde tüylüdür. Yapraklar mızraksı ve kenarları düzdür, bunlar tepeye doğru şeritsi form kazanırlar. Çiçek sapı salgılı tüylüdür. İnvolusel brahteler 5 ila 9 arası sayıda, mızraksı, cılız ve salgılı tüylü ve diktir. Çiçek başları 5 ila 10 arası çiçeklidir. Taç kırmızımsı mor renklidir.
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Tarlalar, yol kenarı ve sulak alanların civarında görülür. Nadir bir türdür. İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Eşek kulağı adı ile bilinmektedir.
Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins Çiçekli bitkiler için, taç yaprak sayısı ve dizilişlerine göre sınıflandırma sistemi öneren 16 Ağustos 1656 – 11 Nisan 1716 yılları arasında yaşamış Alman hekim ve bitki bilimci Christian Knaut ve abisi Christoph Knaut (1638–1694) onuruna adlandırılmıştır. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir. Türün Avrupa’nın doğusunda görülmesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Oriente” olarak belirtilmiştir.








Doğan, Hüseyin (2022). Knautia orientalis (Eşekkulağı) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/knautia-orientalis/ Erişim tarihi: 29 January 2023