Site icon Kocaeli Bitkileri

Knautia degenii (Has eşekkulağı)

Knautia degenii

Knautia degenii; 13/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde havlı ve kıllıdır, alt bölümdeki kıllar ters dönük, üst bölümdeki kıllar ise yayılıcıdır. Alt yapraklar mızraksı, kenarları düz ya da dişli; üst yapraklar derin teleksidir. Çiçek sapı tepede salgılı tüylü olma eğilimindedir. İnvolusel brahteler 10 ila 15 arası sayıda, darca eliptik ila mızraksı, belirgin biçimde damarlı, salgılı tüylü ve cılız tüylüdür. Çiçek başları 0,5 ila 2 cm çapında, birkaç çiçekli, dıştaki çiçeklerin taç yaprakları mızraksıdır. Taç mor menekşe ya da mavimsi renklidir. İnvolukrum 4,5 ila 5 mm uzunluğunda, seyrekçe tüylü ve birkaç kısa dişlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. Yakın tarihe kadar endemik statüsünde idi ancak Balkanlar’da çeşitli ülkelerden kayıt bildirilince bu statüsünü kaybetti. [Harita] Tarlalar, yol kenarı ve sulak alanların civarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde has eşekkulağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins, çiçekli bitkiler için, taç yaprak sayısı ve dizilişlerine göre sınıflandırma sistemi öneren 16 Ağustos 1656 – 11 Nisan 1716 yılları arasında yaşamış Alman hekim ve bitki bilimci Christian Knaut ve abisi Christoph Knaut (1638–1694) onuruna adlandırılmıştır. Tür 31 Mart 1866 – 30 Mart 1934 tarihleri arasında yaşamış Macar bitki bilimci Árpád von Degen’e adanmıştır. Balkanlar ve Anadolu florası üzerine çalışmalar yapmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version