Site icon Kocaeli Bitkileri

Kickxia spuria subsp. integrifolia (Sivri fukaraotu)

Kickxia spuria subsp. integrifolia

Kickxia spuria subsp. integrifolia: 22/09/2023; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Tanımı

Salgılı ülgerli bir bitkidir. Gövde ince, gevşek dallıdır. Yapraklar dairesel ila genişçe yumurtamsı, tabanları yüreksi ya da kesik, tepesi yuvarlak ya da küt, sıklıkla mukronat ve yaprak sapı çok kısadır. Çiçek sapı genellikle boyunca seyrek tüylü, çiçek zamanı 5 ila 15 mm. uzunluğundadır. Çanak lobları yumurtalı, derin girintili, çiçek zamanı 2,5 ila 3,5 mm. uzunluğunda, neredeyse yüreksi ve meyve zamanı 5 mm uzunluğunda olup meyveyi kapatır. Taç 5 ila 6 mm uzunluğunda, üst dudakta koyu menekşe lekeli olarak sarı renklidir. Mahmuz 5 ila 6 mm uzunluğunda ve eğik ya da diktir. Kapsül 3 mm uzunluğundadır. Tohumlar 1 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Dere kıyısı, tarlalar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sivri fukaraotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 9 Mart 1775 – 27 Mart 1831 tarihleri arasında yaşamış Belçikalı mineralog ve bitki bilimci Jean Kickx’a adanmıştır. Brüksel florası ile ilgili erken dönem çalışmaları ile bilinir. Tür adı Latince mahmuzlu anlamına gelir. Alttür adı ise Latince düz yapraklı anlamına gelir.

Tarihi

Dioscorides 4-40: Yaprakları Convolvulus’a benzer ancak küçük ve yuvarlaktır. Yaprakların tadı ekşidir. Tarlalarda yetişir. Polenta ile uygulandığında iltihaplı ve akan gözlere iyi gelir. Kaynatılarak içilirse dizanteriye faydalıdır.

Fotoğrafları

Exit mobile version