Site icon Kocaeli Bitkileri

Kickxia commutata subsp. graeca (Ege fukaraotu)

Kickxia commutata subsp. graeca

Kickxia commutata subsp. graeca: 03/06/2019; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

20 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde çok sayıda, yatık, köklenmiş ve salgılı ülgerlidir. Yapraklar ülgerli, alttakiler genişçe yumurtamsı, ortadaki ve üsttekiler yumurtamsı tebersi ila mızraksı ok başlı; sap yaprak ayasının yarısından daha uzun değildir. Çiçek sapı çiçek zamanı 3 cm uzunluğunda, ipliksi, tüysüz ve yayıktır. Çanak 4 ila 5 mm uzunluğunda, lobları şeritsi mızraksı, hayli sivri ve kıllıdır. Taç 11 ila 15 mm uzunluğunda, beyazımsı, üst dudakta mavimsi menekşe, alt dudakta mor lekeli ve mahmuz güçlü biçimde kavislidir. Kapsül 2,5 ila 4 mm uzunluğunda, küreseldir. Tohumlar 0,75 ila 1 mm. uzunluğunda ve kabarcıklıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Makilik, tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ege fukaraotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 9 Mart 1775 – 27 Mart 1831 tarihleri arasında yaşamış Belçikalı mineralog ve bitki bilimci Jean Kickx’a adanmıştır. Brüksel florası ile ilgili erken dönem çalışmaları ile bilinir. Tür adı Latince değiştirilmiş anlamına gelir. Alttür adı ise Latince Yunanistan anlamına gelir ve alttürün tip yerine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version