Özet
Kickxia commutata subsp. graeca (Ege fukaraotu) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar ortasından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Kickxia commutata subsp. graeca (Ege fukaraotu) genellikle 20 ila 70 cm büyüyebilen tek ya da çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler çok sayıda, basit ya da dallı, yatık, köklenmiş ve cılız tüylü ya da salgılı ülgerlidir. Yapraklar ülgerli, alttakiler genişçe yumurtamsı, ortadaki ve üsttekiler yumurtamsı tebersi ila mızraksı ok başlıdır. Yaprak sapı yaprak ayasının yarısından daha uzun değildir. Çiçek sapı çiçek zamanı 3 cm uzunluğunda, ipliksi, tüysüz ve yayıktır. Çanak 4 ila 5 mm uzunluğunda, lobları şeritsi mızraksı, hayli sivri ve kıllıdır. Taç 11 ila 15 mm uzunluğunda ve beyazımsıdır. Üst dudakta mavimsi menekşe, alt dudakta mor lekeli ve mahmuz güçlü biçimde kavislidir. Kapsül 2,5 ila 4 mm uzunluğunda, küresel, tohumlar 0,75 ila 1 mm uzunluğunda ve kabarcıklıdır.
Anahtar
Aç
1. Orta yapraklar genişçe yumurtamsı tebersi, küt uçlu, üstteki yapraklar hafifçe daha dar; çiçek sapı genellikle destekleyici yaprakların 1-2 katı uzunluğunda; gövdeler dalsız ya da sadece kısa dallı; taç 8-9 mm subsp. commutata
1. Orta yapraklar genişçe yumurtamsı üçgensi tebersi, sivri uçlu, üstteki yapraklar çok daha dar, mızraksı okbaşlı ya da nadiren darca yumurtamsı; çiçek sapı küçük destekleyici yaprakların 2-6 katı uzunluğunda; gövdeler çok sayıda uzun dallı; taç 4-6 mm subsp. graeca
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Balkanlar ile Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Makilik, tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle nisan ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde ege fukaraotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins 9 Mart 1775 – 27 Mart 1831 tarihleri arasında yaşamış Belçikalı mineralog ve bitki bilimci Jean Kickx’a adanmıştır. Özellikle Brüksel florası ile ilgili erken dönem çalışmaları ile bilinir. Tür adı Latince değiştirilmiş anlamına gelir. Alttür adı ise Latince Yunanistan anlamına gelir ve açık bir şekilde alttürün tip yerine işaret eder.
Bir yanıt yazın