Tanımı
20 ila 70 cm büyüyebilir. Genellikle üst bölümde dallıdır. Kökten çıkan yapraklar 3 ila 12 cm uzunluğunda, derin teleksi, loblar darca mızraksı ve alta kıvrık kenarlı, orta gövde yaprakları aşağı doğru uzayışlıdır. Çiçek başları sıklıkla 5 ila 15 arası sayıda ve 5 ila 20 cm uzunluğundaki dalcıklar üzerindedir. İnvolukrum küresel 15 mm uzunluğunda ve 10 ila 20 mm genişliğinde, filari 6 ila 7 sıralı, 100 ila 130 arası, dıştakiler 2 ila 4 mm uzunluğunda ve 1 mm genişliğinde, ortadakiler 4 ila 7 mm uzunluğunda ve 1 mm genişliğinde, otsu, ağsı tüylü, tüysüz siyah ve dik uçlu, içtekiler 10 ila 12 mm uzunluğunda ve 1 ila 2 mm genişliğinde, tüysüz, dikensi ve diktir. Çiçekler mor renklidir. Kapçık pürüzsüzdür. Sorguç tüyleri sakallıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Orman açıklıkları, tarlalar ve yamaçlarda görülür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde kavotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins 1780-1804 yılları arasında yaşamış İsviçreli bitki bilimci André Jurine’a adanmıştır. Tür adı Latince Pontus anlamına gelir. Pontus, Karadeniz bölgesinin bir bölümünün kadim adıdır ve türün yayılış alanına işaret eder.
Görüşünüzü Yazın