Tanımı
20 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde yeşil renkli, seyrek ağsı tüylü, basit ya da zaman zaman dallı, alt bölümde seyrek yapraklıdır. Taban yaprakları 4 ila 10 cm uzunluğunda, düz ya da daha yaygın olarak 7 ila 12 arası dar şeritsi ila mızraksı derin teleksi, yeşil, üst bölümde seyrek ağsı tüylü, alt bölümde beyaz tüylüdür. Gövde yaprakları daha kısa, üsttekiler bölünmemiş ve şeritsi mızraksıdır. Çiçek başları uzun sap üzerinde tektir. İnvolukrum yarı küresel, 15 ila 30 mm genişliğinde, filari 5 sıralı, mızraksı, 60 ila 130 arası, dıştakiler ağsı tüylü, sert, 4 mm uzunluğunda ve 1,5 mm genişliğinde, içteki filariler kadar geniş ancak onlardan daha kısadır. Çiçekler leylak, pembe ya da koyu kırmızı renklidir. Olgun olmayan kapçıklar pürüzsüz ila havlıdır. Sorguç tüyleri sakallıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Orman açıklıkları, tarlalar ve kayalık alanlarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde geyikgöbeği adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins 1780-1804 yılları arasında yaşamış İsviçreli bitki bilimci André Jurine’a adanmıştır. Tür adı Latince kanbağı anlamına gelir. Augustin Pyramus de Candolle’ün özgün tanımında yer alan “Affinis J. molli et cyanoidi” cümlesi bağlamında, türün, Jurinea cyanoides ve Jurinea mollis ile kardeş gibi benzeştiğine işaret eder.
Fotoğrafları







Görüşünüzü Yazın