Jurinea alpigena (Kafalı kuşdili)

Tanımı

15 ila 40 cm büyüyebilir. Yapraklar tabanda rozet halinde ve tabanda odunsudur. Gövde ve çiçek sapı basit, ağsı tüylü ve 1 ila 3 küçük yapraklıdır. Rozet yaprakları saplı, düz ila derin teleksi, 4 ila 9 cm uzunluğunda, yeşil renkli, üst yüzeyde seyrek ağsı seyrek tüylü ve salgılı, alt yüzeyde yoğun ve beyaz ağsı tüylüdür. Çiçek başları tektir. İnvolukrum yarı küresel, 15 ila 30 mm genişliğinde, filariler 4 ila 5 sıralı, dıştakiler 10 ila 12 mm uzunluğunda ve 3 mm genişliğinde, içtekiler 12 ila 16 mm uzunluğunda ve 1,5 mm genişliğindedir. Çiçekler parlak mor ila pembe renklidir. Kapçık neredeyse pürüzsüzdür. Sorguç tüyleri sakallıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita] Kumsallar ve kayalık yamaçlarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Etimoloji

Cins 1780-1804 yılları arasında yaşamış İsviçreli bitki bilimci André Jurine’a adanmıştır. Tür adı Latince alpin anlamına gelir. Epitetin aksine tür düşük rakımlarda ve hatta deniz seviyesinde bile görülür.

Türkçe adları

Dilimizde kafalı kuşdili adı ile bilinmektedir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın