Juniperus sabina (Kara ardıç)

Tanımı

1 ila 4 metre kadar büyüyebilir. Genç yapraklar iğne formlu ve 5 ila 10 mm uzunluğunda iken, erişken yapraklar pul formlu ve 1 ila 2 mm uzunluğundadır. Tohum kozalağı 5 ila 9 mm çapında, mavi siyah renkli ve 1 ila 3 arası tohumludur. Polen kozalağı 2 ila 4 mm uzunluğundadır ve bahar aylarında polen dağıtır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. Türkiye’nin doğal bitkisidir ancak Kocaeli’de doğal olarak görülmez. Peyzaj alanlarına insan eliyle dikilmektedir. [Harita, Sinonimler] Park ve bahçelerde görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Kozalaklar mart ve nisan ayları arasında olgunlaşır. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Bilgi

Yaprakları böcek kovucu olarak kullanılır. Yapraklarından elde edilen yağ parfüm yapımında kullanılır.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca genç kalan anlamına gelir. Cinsin her dem yeşil olmasına işaret eder. Tür adı Latince Sabin anlamına gelir. Kuruluşu döneminde Roma Krallığı ile çatışmalar yaşamış İtalya’da yaşayan halk. Tür daha önceleri Sabina folio cupressi olarak bilinirdi.

Türkçe adları

Dilimizde saç ağacı ve kara ardıç adları ile bilinmektedir.

Tıp

Genç sürgünler idrar söktürücü, kusturucu, güçlü bir şekilde adet akışı teşvik edici ve tahriş edicidir. Yapraklar toz haline getirilerek siğil tedavisinde kullanılır.

Dikkat

Tüm parçaları zehirlidir. Düşüğe neden olabilir.

Fotoğrafları
© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.