Juncus tenageia (Kum kofası)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Juncus tenageia (Kum kofası) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar ortasından yaz ortasına kadar çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Juncaceae

Kofagiller

Juncus

Kofa

Tanımı

Juncus tenageia (Kum kofası) rizomsuz, yığınsı ya da nadiren tek gövdeli tek yıllık bir bitkidir. Gövde 5 ila 35 cm uzunluğunda, dik ve genellikle üç gövde yapraklıdır. Yapraklar gövdeden daha kısa ve 0,5 ila 1 mm genişliğindedir. Çiçek kurulu bitkinin üst bölümünde, sıklıkla görece sıkı ve çiçekler tek başınadır. Çiçek örtüsü bölümleri kahverengi, yumurtamsı ila mızraksı, 2 ila 2,5 mm uzunluğunda, uzunlukları eşit ya da en dıştaki daha uzun, en dıştak sivri uçlu ve genellikle mukronat, içteki küt ya da sivrimsi uçludur. Kapsül çiçek örtüsü ile aynı uzunluktadır. Tohumlar 0,3 ila 0,4 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Orta Asya arasında yayılış gösterir. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. İzmit ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adları

Dilimizde kum kofası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince saz anlamına gelir. Kökeni Latince jungere kelimesidir, bağlamak anlamına gelir. Bitkilerin bağ amacıyla kullanmasına atıftır. Tür adı ise Antik Yunanca sığ su anlamına gelir. Türün habitat tericihine işaret eder.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir