Juncus heldreichianus (Dombay otu)

derleyen:

Tanımı

50 ila 120 cm büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Rizomlar az gelişmiştir. Tabanda 3 ila 6 arası sayıda yaprak görülür. Çiçek kurulu çok sayıda çiçek barındırır. Tabandaki bırahteler iyi gelişmiştir. Çiçek örtüsü bölümleri açık kahverengidir ve uzunlukları eşit değildir. Dış bölümler küt uçludur. Kapsül küresel ila oval ve 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Kapsülün tepesi konikaldir. Kapsül başına 40 ila 70 arası sayıda tohum bulunur ve uzunlukları 1 ila 22 mmdir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarında görülür. İzmit ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde dombayotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince saz anlamına gelir. Kökeni Latince jungere kelimesidir, bağlamak anlamına gelir. Bitkilerin bağ amacıyla kullanmasına atıftır. Tür 3 Mart 1822 – 7 Eylül 1902 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci Theodor Heinrich Hermann von Heldreich’a adanmıştır. 1843 ila 1848 yılları arasında bitki çeşitliğini incelemek için Anadolu’ya gelmiştir.