Site icon Kocaeli Bitkileri

Juncus conglomeratus (Hasırsazı)

Juncus conglomeratus

Juncus conglomeratus: 13/05/2023; Babalı; 1 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

40 cm ila 1,5 metre kadar büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Taban kılıfları sıklıkla koyu kahverengidir. Çiçek kurulu kompakt ve koyu kırmızı-kahverengidir. Yapraklar basit ve almaşlı dizilişlidir. Bunlar şeritsidir ve kenarları düzdür. Çiçek örtüsü bölümleri genellikle açık ya da koyu kahverengi, yumurtamsı, 2 ila 4 mm uzunluğunda, uzunlukları eşit değil ve sipsivri uçludur. Kapsül oval ila küreseldir ve çiçek örtüsü ile aynı uzunluktadır. Gövdeler hasır yapımında kullanılır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika, batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde hasır sazı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince saz anlamına gelir. Kökeni Latince jungere kelimesidir, bağlamak anlamına gelir. Bitkilerin bağ amacıyla kullanmasına atıftır. Tür adı Latince kümelenmiş anlamına gelir. Bitkinin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Juncus laevis, panicula conglomerata”dır.

Exit mobile version