Site icon Kocaeli Bitkileri

Juncus bulbosus (Yumak kofa)

Juncus bulbosus

Juncus bulbosus: 12/09/2020; İnönü Yaylası; 1050 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

1 ila 30 cm büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Rizom görülmez. Gövde tabanı yumru benzeri şişiktir. Yüzücü dallar 1 metreye kadar boylanabilir. Yapraklar genellikle tabana yakın, silindirik ve perdelidir. Çiçek kurulu 3 ila 30 arası sayıda çiçek başı taşır. Çiçek örtüsü bölümleri 2 ila 3 mm uzunluğunda, yumurtamsı ila mızraksı, tamamı küt uçlu ya da dıştakiler sivri uçludur. Kapsül genellikle çiçek örtüsünden daha uzun, ters oval ve üç köşelidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika ve Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarında görülür. Başiskele ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yumak kofa adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince saz anlamına gelir. Kökeni Latince jungere kelimesidir, bağlamak anlamına gelir. Bitkilerin bağ amacıyla kullanmasına atıftır. Tür adı Latince yumrulu anlamına gelir. Bitkinin çiçek durumunda görülen şişkinliğe işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Juncus bulbifer, foliis teretibus non atriculosis”tir.

Fotoğrafları

Exit mobile version