Juncus bulbosus (Yumak kofa)

derleyen:

Özet

Juncus bulbosus (Yumak kofa) genelde sulak alanların civarında görülen ve temmuz ortasından güz başına kadar çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Juncaceae

Kofagiller

Juncus

Kofa

Tanımı

Juncus bulbosus (Yumak kofa) genellikle 1 ila 30 cm büyüyebilen yığınsı bir bitkidir. Rizom görülmez. Gövde tabanı yumru benzeri şişiktir. Yüzücü dallar 1 metreye kadar boylanabilir. Yapraklar genellikle tabana yakın, silindirik ve perdelidir. Çiçek kurulu 3 ila 30 arası sayıda çiçek başı taşır. Çiçek örtüsü bölümleri 2 ila 3 mm uzunluğunda, yumurtamsı ila mızraksı, tamamı küt uçlu ya da dıştakiler sivri uçludur. Kapsül genellikle çiçek örtüsünden daha uzun, ters oval ve üç köşelidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarında görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde yumak kofa adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince saz anlamına gelir. Kökeni Latince jungere kelimesidir, bağlamak anlamına gelir. Bitkilerin bağ amacıyla kullanmasına atıftır. Tür adı Latince yumrulu anlamına gelir. Bitkinin çiçek durumunda görülen şişkinliğe işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Juncus bulbifer, foliis teretibus non atriculosis”tir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.