Site icon Kocaeli Bitkileri

Juncus bufonius (Kamır)

Juncus bufonius

Juncus bufonius; 09/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Yığınsı ya da küçük bireylerde tek gövdeli tek yıllık bir bitkidir. Gövde 1 ila 50 cm uzunluğunda, dik ya da yükselici, çiçek kurulunun altında 1 ila 5 arası sayıda yapraklı, en alttaki bırahte yaprak gibi ve en alttaki yapraklar kulakçıksızdır. Yapraklar 0,5 ila 2 mm genişliğinde, düz ancak kenarları sıklıkla kıvrıktır. Çiçek kurulu gevşek ya da nadiren birkaç çiçekli kümeler halindedir. Çiçek örtüsü bölümleri darca yumurtamsı, 6 ila 8 mm uzunluğunda, en dıştaki daha uzun, sivri çıkıntılı, içteki sivri ila sivri çıkıntılıdır. Ercik 6 adettir. Kapsül 3,5 ila 5 mm uzunluğunda, çiçek örtüsünden daha kısa, oval ila elipsoit ve sivri ya da küttür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve çayırlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kamır adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince saz anlamına gelir. Kökeni Latince jungere kelimesidir, bağlamak anlamına gelir. Bitkilerin bağ amacıyla kullanmasına atıftır. Tür adı ise Latince kurbağa gibi anlamına gelir. Muhtemelen türün kurbağalar gibi sulak alanların çevresinde görülmesi ile ilgilidir.

Fotoğrafları

Exit mobile version