Özet
Juncinella capitata (Topak kofa) genelde nemli çayırlarda görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Juncinella capitata (Topak kofa) halihazırda diğer kaynaklarda Juncus capitatus adı ile geçmektedir. Rizomsuz, yığınsı ya da tek gövdeli bir bitkidir. Gövde 1 ila 20 cm uzunluğunda ve tabanda birkaç yapraklıdır. Yapraklar dar, düz ila oluksudur ve kulakçık yoktur. Çiçek kurulu 1 ila 4 arası baş halinde, her bir baş iki adet yaprak benzeri bırahteli ve genellikle 5 ila 10 arası sayıda çiçeklidir. Dış çiçek örtüsü bölümleri 3 ila 4 mm uzunluğunda, yumurtamsı, sipsivri; iç çiçek örtüsü bölümleri daha kısadır. Başçık 0,2 ila 0,7 mm uzunluğunda ve iplikçiklerin yaklaşık iki katı uzunluğundadır. Ercik üç adettir. Kapsül 1,5 ila 2 mm uzunluğunda, açık ila koyu kırmızımsı kahverengi, oval ila küreseldir. Tohumlar 0,3 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrasya ve Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Nemli çayırlar ve dere kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde topak kofa adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince küçük Juncus anlamına gelir ve cinsin Juncus cinsi ile benzerliğine işaret etmektedir. Tür adı Latince top başlı anlamına gelir ve açık bir şekilde çiçek durumunun yapısına dikkat çekmektedir.
Bir yanıt yazın