
Dolaşım
Bitkiler › Kayın takımı › Cevizgiller › Ceviz
Genel bilgiler
10 ila 40 metre arası boylanabilen yaprak dökücü ağaçlardan oluşan bir cinstir. Tomurcuklar birkaç pullu ve sapsızdır. Yapraklar almaşlı dizilişli, tek teleksi ve aromatiktir. Yaprakçıklar karşılıklı, düz ya da dişlidir. Erkek kedicikler yalnız, çok çiçekli ve sarkıktır. Dişi çiçekler birkaç çiçekli terminal salkım halindedir. Meyve büyüktür ve kendi kendine açılmaz. Cins kuzey yarımküreye özgüdür. Bitki kurnazlığı simgeler.
Etimoloji
Cins adı Latince “Jüpiter’in palamutu” anlamına gelir. Cinsin Roma uygarlığında kutsal bir değeri vardı. Cinsin Türkçe adı olan “ceviz” Süryanice kaynaklıdır, muhtemelen “yumru” anlamına gelir ve ve sert kabuklu meyveler için kullanılır.
Tarihi
Apollo, Lakonia kıralı Dion’un kendisini iyi ağırlaması nedeniyle kızları Karya’ya geleceği görebilme yeteneği bahşeder. Apollo’dan sonra buraya gelen Dionysus da iyi ağırlanır ancak Dionysus Karya’ya aşık olur, Karya da bu aşka karşılık verir. Dionysus gittikten sonra bir daha Karya’yı aramaz. Neden sonra başka amaçla geri döndüğünde Karya’nın kızkardeşleri kardeşlerini Dionysus’tan korumak için araya girer. Bunun üzerine Dionysus kızkardeşlerin aklı ile oynayarak delirmelerine yol açtı, kızkardeşler de dağa kaçarak kayalara dönüştüler. Karya da, Dionysus tarafından ceviz ağacına dönüştürüldü.
Türler
Literatür
Species Plantarum 2: 997. 1753. L.