Site icon Kocaeli Bitkileri

Johrenia (Irazotu)

Özet

Johrenia (Irazotu) genellikle çalılık ve ormanlık alanlarda görülen iki ya da çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Johrenia (Irazotu) iki ya da çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Kökü sağlamdır. Gövde çıplak ya da nadiren üst bölümde havlıdır. Taban yapraklar 1 ila 2 teleksidir. Yapraklar dar bölümlere ayrılır, üst yapraklar ise kılıflara indirgenmiştir. Şemsiye bileşiktir. İnvolukrum mevcut değildir, involusel ise birkaç adet kısa ve dökülücü ikincil bırahtelidir. Çiçek kurulu tepede ve 3 ila 20 arası kolludur. Çanak yaprak görülmez. Çiçekler erselik, beyaz ya da sarı renklidir. Taç yapraklar genişçe dikdörtgensi, düz ya da üst bölümde hafifçe girintilidir. Çanak dişleri küçük ve dökülücü ya da körelmiştir. Merikarp sadece hafifçe içbükeydir. Meyve elipsoit, yumurtamsı ya da dikdörtgensi ve sırt bölümünde güçlü biçimde sıkıştırılmıştır. Ortadaki kabarık çizgiler dar, ipliksi ve hafifçe belirgin, yanal olanlar kalın ve yakından bitişiktir. Yağ kanalı mevcut değil ya da hayli küçüktür. Disk zaman zaman dalgalı bir kenar boşluğuyla biraz genişlemiş ya da bazen çok dardır. Sitilopodyum küçüktür. Karpofor iki parçalıdır.

Cins Balkanlar, Türkiye ve Ortadoğu’ya özgüdür. Peucedanum (hınzırotu) ile yakındır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1718 yılında hayatını kaybeden Alman bitki bilimci Martin Daniel Johren’a adanmıştır. Bilim insanı hakkında başkaca detaya ulaşamadık.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version