Now Reading:

Johrenia dichotoma (Iraz dene)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
16 Ocak 1829
için

Johrenia dichotoma (Iraz dene)

Irazdene

Tanımı

Johrenia dichotoma (Irazdene), Maydanozgiller (Apiaceae) ailesine bağlı Irazotu (Johrenia) cinsinden katı, dik, çıplak ya da hafifçe mumlu ve 30 ila 100 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde alt bölümde dalsız ya da alt dallar birkaç adet ve kısırdır. Üst bölümde ise almaşlı dizilişli ve yükselici çok sayıda dal görülür. Gövde ile dallar silindirik ve çizgili olup gövdenin tabanında önceki yıllara ait yaprak kılıflarının lifli kalıntıları görülmektedir. Taban yaprakları 2 teleksi, anahat üzerinde üçgensi yumurtamsı, yaprak sapı ile 15 cm uzunluğundadır. Çiçek durumu sapı 1 ila 7 cm uzunluğundadır. Şemsiye çok sayıda ve eşit olmayan biçimde genellikle 5 ila 10 arası kolludur. Şemsiyeler 12 adet sarımsı çiçekli olup bunlar 2 mm çapındadır. Taç yapraklar erkenden dökülücüdür. Meyve zamanı sap 1 ila 3 mm uzunluğundadır. İkincil bırahteler 1 ila 3 adet olup şeritsi ve küçüktür. Olgun meyve 5 ila 6 mm uzunluğunda ve 2,5 mm genişliğinde ve dikdörtgensidir.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye’de ve ayrıca Ortadoğu’da yayılış gösterir. Çalılık ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Alt türler → Herbaryum


Etimoloji

Cins 1718 yılında hayatını kaybeden Alman bitki bilimci Martin Daniel Johren’a adanmıştır. Bilim insanı hakkında başkaca detaya ulaşamadık. Epitet Antik Yunanca iki parçalı anlamına gelir ancak neye işaret ettiği bizim için meçhuldur. Belki de şemsiyelerin ikiye bölünmüş çatallı dal yapısına dikkat çekmektedir.


Irazdene
Johrenia dichotoma
Johrenia dichotoma
Irazdene
Irazdene
Johrenia dichotoma

Irazdene…

Johrenia dichotoma, genellikle çalılık ve kayalık alanlarda görülen ve bir metreye kadar boylanabilen nadir bir bitkidir.

Dilimizde ırazdene adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.