Site icon Kocaeli Bitkileri

Jasminum nudiflorum (Kış yasemini)

Jasminum nudiflorum

Jasminum nudiflorum: 27/03/2021; Yahyakaptan; 10 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

3 metre boya ve 3 metre genişliğe erişir. Dik ve yaprak dökücüdür. Dallar dört köşeli, darca kanatlı ve çıplaktır. Yeşil sürgünler kemer biçiminde dizilir. Yapraklar karşılıklı dizilişli, teleksi ve koyu yeşil renklidir. Yaprak sapı en çok 1 cm uzunluğunda ve çıplaktır. Her yaprak üç adet 3 cm uzunluğundaki oval dikdörtgensi yaprakçığa bölünür. Çiçekler tek ve kokusuzdur. Çanak yeşil renkli ve darca mızraksı 5 ila 6 arası lobludur. Taç sarı renkli ve 2,5 cm çapındadır. Meyve üzümsü formda ve oval ila elipsoittir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Çin’de yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [HaritaHerbaryum] Yol kenarı ve bahçelerde görülür. Kandıra ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Aralık ve mart ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kış yasemini ve sarı yasemin adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Farsça yasemin anlamına gelir. Farsça tanrının hediyesi anlamına gelir. Tür adı Latince çıplak çiçekli anlamına gelir. Çiçeklerin çıplak gövdelerde görülmesine işaret eder.

Tıp

Terleticidir.

Fotoğrafları

Exit mobile version