Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Su kanaryaotu › Su kanaryaotu
Bazı kaynaklarda Senecio aquaticus subsp. erraticus olarak geçmektedir. 30 ila 200 cm büyüyebilir. Gövde dik, tüysüzce ve sıklıkla morumsudur. Taban yaprakları saplı ve tüysüzce, 7 ila 15 cm uzunluğunda, lirsi ila az teleksi, büyük terminal lobludur. Loblar dişli, gövde yaprakları sarılıcı, 4 ila 8 cm uzunluğunda, taban yapraklarına benzemekle birlikte daha bölünmüştür. Çiçek kurulu gevşek bir yalancı şemsiyedir. Çiçek başları 1 ila 3 cm genişliğindedir. Filari 3 ila 4 mm uzunluğunda ve tüysüzdür. Kapçık 1 ila 1,5 mm uzunluğunda ve tüysüzdür. Sorguç 2 ila 4 mm uzunluğunda ve soluk kahverengidir.
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Sulak alanların civarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Su kanaryaotu ve Tarla kanaryaotu adları ile bilinmektedir.
Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adını Aziz Yakup’tan almıştır. İsa’nın on iki havarisinden olan Yakup, havari grubunda yer alan diğer Yakup’tan ayırt edilebilmesi için Zebedi oğlu, ya da Büyük Yakup olarak anılır. 44 yılında Yahudi kral Herod Agrippa tarafından kafası kestirilerek idam edilmiştir. Hristiyanlığın ilk şehidi olarak kabul edilir. Aziz Yakup Yortusu, Roma Katolik Kilisesi tarafından 25 Temmuz’da kutlanmaktadır ve Jacobaea vulgaris bu tarihler arasında çiçek açmaktadır. Ayrıca Yakup gezgin dervişlerin koruyucu azizidir ve bitkiden elde edilen bir merhem ayak ağrısına iyi gelmektedir. Tür adı Latince gezici anlamına gelir. Türün yaygın habitat tercihine işarete der. Özgün tanımda bu “Sarzanae huc illuc erraticus, praecipue ad canaliculos campestres” olarak geçmektedir.







Doğan, Hüseyin (2022). Jacobaea erratica (Su kanaryaotu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/jacobaea-erratica/ Erişim tarihi: 6 February 2023