Isoetes histrix (Çim eğreltisi)

derleyen:

Isoetes histrix

Tanımı

Isoetes histrix (Çim eğreltisi) yaprakları genellikle 3 ila 8 cm uzunluğundadır ve bunlar yaz aylarında dökülür. Isoetes durieui‘den yaprakların arasındaki büyük siyah pulların (bunlar her zaman mevcut olmayabilir) varlığı ve megasporların bir yüzeyinin kabarcıklı olması ile ayırt edilir. Kormus 3 lobludur ve gövdeler su içinde bulunanlar dışında belirgindir. Yapraklar 9 ila 22 adet, genellikle dik, düz ya da silindirik, 0,5 ila 1 mm genişliğinde, koyu yeşil renkli ve parlaktır. Bunlar spor torbalarından daha önce gelişmektedir. Spor torbaları toprak altındadır ve bir kılıf ile örtülmüştür. Isoetes histrix (Çim eğreltisi) genelde sulak alanlarda görülen ve sporları bahar sonu ile yaz başı arasında olgunlaşan bir bitkidir. Dilimizde çimeğreltisi adı ile bilinmektedir.

Çimeğreltisi ile ilgili bilgi → Isoetes || Çimeğreltisigiller ile ilgili bilgi → Isoetaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Kış boyu su altında kalan kumlu ve çakıllı bölgelerde görülen bitkinin sporları umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında olgunlaşmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Gebze ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca yıl boyu anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yılın tamamında genel görünümlerini korumalarına işaret eder. Epitet ise Latince kılçıklı anlamına gelir. Yaprakların kenarındaki diken benzeri yapılara işaret eder.



Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.