Gladiolus atroviolaceus (Kıraç süseni)

derleyen:

Özet

Gladiolus atroviolaceus (Kıraç süseni) genelde ekili arazilerde görülen ve bahar aylarında çiçek açan nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Iridaceae

Süsengiller

Gladiolus

Kılıçotu

Tanımı

Gladiolus atroviolaceus (Kıraç süseni) 45 ila 75 cm büyüyebilen bir bitkidir. Kormus gömleği kabaca ağsı-liflidir. Çiçek kurulu 2 ila 8 arası çiçek bulundurur. Yapraklar 3 adet, 4 ila 8 cm genişliğinde, çiçek kurulu ile aynı uzunlukta ya da ondan daha uzundur. Çiçek örtüsü koyu leylak renkli ve 3,5 ila 4 cm uzunluğundadır. Üst bölümü belirgin biçimde külahlıdır. Başçık ve iplikçik aynı uzunluktadır. Kapsül elipsoit ve 1,8 cm uzunluğundadır. Tohumlar oval, 2,5 mm uzunluğunda, 2 mm genişliğinde, koyu kahverengi ve kanatsızdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çoğunlukla ekili alanlar, yol kenarı ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle mart ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 700 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Karamürsel ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde kıraç süseni ve mor ekinçiçeği adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük kılıç anlamına gelir ve bu bağlamda tepallerin (ya da yaprakların) Roma ordusunda özellikle piyadeler tarafından kullanılan ve gladius adı verilen kısa kılıçlara benzemesine işaret eder. Tür adı Latince siyah menekşe anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek rengine dikkat çekmektedir.