Site icon Kocaeli Bitkileri

Pentanema salicinum (Su andızotu)

Su andızotu

Pentanema salicinum: 05/07/2021; Safiye; 200 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Pentanema salicinum (Su andızotu) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Pentanema

Andızotu

Tanımı

Pentanema salicinum (Su andızotu) halihazırda bazı kaynaklarda Inula salicina adı ile geçmektedir. Genellikle 20 ila 80 cm büyüyebilen Rizomlu bir bitkidir. Gövde dik, tüylü ve incedir. Yapraklar 2,5 ila 6 cm uzunluğunda ve 1 ila 3 cm genişliğinde, tepede sivri, kenarları düz ya da minik dişli, almaşlı dizilişli ve sapsızdır. Çiçek başları gövdenin üzerinde tek olur, bunlar 35 ila 70 arası sarı dilsi çiçek bulundurur. Çiçek başı involusel brahteler ile çevrilidir. İnvolukrum 1,5 ila 2 cm genişliğindedir. Filariler kiremitsi dizilişli, dikdörtgensi ve tepede sivridir. Kapçık 1,5 ila 2 mm uzunluğunda ve çıplaktır. Sorguç beyazımsıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Gebze, Karamürsel ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde su andızotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca beş iplikçikli anlamına gelir ve bu bağlamda sorguç kılçıklarının sayısına işaret etmektedir. Tür adı Latince söğüt gibi anlamına gelir ve açık bir şekilde yaprakların söğüt (Salix) yapraklarına benzemesine dikkat çekmektedir. İkili adlandırma öncesi adı “Aster montanus luteus, salicis glabro folio”dur.

Fotoğrafları

Exit mobile version