Site icon Kocaeli Bitkileri

Pentanema verbascifolium (Kaya anduzotu)

Pentanema verbascifolium

Pentanema verbascifolium: 22/06/2019; Serindere Kanyonu; 450 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Pentanema verbascifolium (Kaya anduzotu) genelde kayalık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Pentanema

Andızotu

Tanımı

Pentanema verbascifolium (Kaya anduzotu) halihazırda bazı kaynaklarda Inula heterolepis adı ile geçmektedir. Genellikle 15 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde birden fazla sayıda, neredeyse dik ve alt bölümde dallıdır. Bitki yoğun beyaz keçeli, kök odunsudur. Bitki yünle kaplıdır. Taban yaprakları yumurtamsı ila eliptik yumurtamsı, 2 ila 6 cm uzunluğunda ve 1 ila 3 cm genişliğinde, 1 ila 7 cm uzunluğundaki saplar üzerinde, tepede sivri ya da küt, tabanda daralıcı, kenarlar düz ya da belirsiz dişli; gövde yaprakları da aynı biçimde, boyut bakımından daha küçük ve üsttekiler sapsızdır. Çiçek başları disk biçiminde, 4 ila 6 arası salkım ya da 20’ye varan sayıda yalancı şemsiye halindedir. İnvolukrum 1 cm genişliğindedir. Filariler 4 ya da 5 arası sıralı, kiremit dizilişli; dıştakiler dikdörtgensi küt, beyaz keçeli; içtekiler mızraksı sipsivri ve havlıdır. Dişi çiçekler darca tüpsüdür. Disk çiçekleri 5 ila 6 mm uzunluğundadır. Kapçık 2 mm uzunluğunda ve üst yarısında havlıdır. Sorguç beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık alanlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde ak andızotu, tüylü ot ve kaya anduzotu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca beş iplikçikli anlamına gelir ve bu bağlamda sorguç kılçıklarının sayısına işaret eder. Tür adı Latince Verbascum yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün, yapraklarının Verbascum cinsini andırmasına işaret eder.

Tıp

İştah açıcı olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version