Site icon Kocaeli Bitkileri

Impatiens walleriana (Camgüzeli)

Impatiens walleriana

Impatiens walleriana; 15/09/2023; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

Görece sukulent, 30 ila 70 cm boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde basit ya da dallı, çıplak, yeşil ya da kırmızımsı bezeli, zaman zaman en alttaki düğümden köklenici olup bitki sıklıkla düz tepeli ya da yuvarlak form oluşturur. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Yaprak sapı 3 ila 6 cm uzunluğundadır. Yaprak ayası genişçe eliptik ya da yumurtamsı ila dikdörtgensi-eliptik ya da dikdörtgensi-yumurtamsı, 4 ila 13 cm uzunluğunda, 2,5 ila 5,5 cm genişliğinde, sıklıkla kırmızımsı bezeli, tabanı kamamsı, ucu sivri ya da sipsivri ve kenarları dişlidir. Çiçekler koltuklarda talkım halinde, genellikle 2 ila 3 çiçeklidir. Çiçek rengi hayli değişen olup turuncu, kırmızı pembe, leylak, mor ve beyaz formları görülebilir. Çanak yapraklar sıklıkla beyazımsı ya da yeşilimsi beyaz renklidir. Çiçek kurulu sapı 3 ila 5 cm uzunluğunda, çıplak ya da hafifçe havlıdır. Bırahte genellikle en azından iki adet, şeritsi-mızraksı ya da bizsi ve sivri uçludur. Meyve mekiksi, 1,5 ila 2 cm uzunluğunda, 4 ila 6 mm genişliğinde ve çıplaktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak tropikal Afrika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle özellikle tropik kuşakta doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçe, yol kenarı ve mezarlıklarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Ağustos ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde cam güzeli adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sabırsız anlamına gelir. Meyvelerin ufak bir dokunuşla dağılarak açılmasına atıftır. Tür, 1833–1896 yılları arasında yaşamış Britanyalı misyoner Horace Waller‘a adanmıştır. Bitkiyi ilk defa o toplamıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version