Site icon Kocaeli Bitkileri

Impatiens balfourii (Fakir orkidesi)

Impatiens balfourii

Impatiens balfourii: 25/09/2020; Taşoluk Vadisi; 330 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

15 ila 120 cm büyüyebilir. Gövde tüysüz, kırmızımsı, astarlı ve çok dallıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli, oval ila mızraksı, tırtıklı, saplı ve 4 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu 4 ila 8 arası çiçek taşır. Çiçekler 2 cm uzunluğundadır. Çiçekler beyaz, sarı ve pembe renkli olabilir. Bırahte 3 mm uzunluğundadır. Yanal çanak yapraklar 2,5 mm uzunluğunda, mahmuzlu alt çanak yaprak 22 ila 25 mm uzunluğundadır. Ön çanak yaprak 5 ila 6 mm uzunluğunda ve 10 ila 13 mm genişliğindedir. Kapsül genişçe şeritsi, 20 ila 24 mm uzunluğunda ve diktir. Olgun kapsüller tohumları altı metre uzağa fırlatabilir. Tohumlar ovaldir. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Himalayalarda yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle Avrupa’da doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçe, yol kenarı ve tarlalarda görülür. Kandıra ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde fakir orkidesi ve keşmir kına çiçeği adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince sabırsız anlamına gelir. Meyvelerin ufak bir dokunuşla dağılarak açılmasına atıftır. Tür 31 Mart 1853 – 30 Kasım 1922 tarihleri arasında yaşamış İskoç bitki bilimci Isaac Bayley Balfour’a adanmıştır. Özellikle Çin Himalayaları bitkileri konusunda uzmandır. Bölgeye ait çok sayıda türün Avrupa’ya getirilmesini sağlamıştır.

Tıp

Yapraklar romatizma tedavi edici, deri kızartıcı ve toniktir. Bitki bazen harici olarak romatizma tedavisinde kullanılır.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version