Tanımı
15 metre büyüyebilir. Gövde çapı 80 cm çapa ulaşabilir. Çok yavaş büyür ve ömrü yaklaşık 500 yıldır. Yaprakların üst yüzeyi, alt yüzeye göre daha koyu yeşildir. İki evcikli bitkidir ve çiçek açana kadar ağacın cinsiyeti bilinemez. En erken 4 yaşında iken çiçek açar. Erkek çiçekler sarımtırak renklidir. Dişi çiçekler beyaz ya da hafifçe pembe renklidir. Meyve kırmızı renklidir. Meyveler sadece dişi ağaçlarda bulunur ve bunlar 3 ila 4 arası tohum bulundurur.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa, kuzeybatı Afrika ve güneybatı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kayalık alanlar ve çalılıklarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde çobanpüskülü adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince pırnal meşesi (Quercus ilex) anlamına gelir. Cinsin yaprakları ile pırnal meşesinin yaprakları birbirine benzer. Ayrıca hem pırnal meşesi hem de bu cins her dem yeşildir. Tür adı Latince sivri yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının kenarı boyunca sivri çıkıntılar bulunmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis ovatis acutis spinosis” olarak belirtilmiştir.
Tarihi
Önce Roma’da festivallerde, daha sonra Hristiyanlıkta Noel yortusunda yaprak ve olgun meyveleri birlikte kullanılmıştır.
Gıda
Yapraklarından çay yapılır. Meyveleri kahve ikamesi olarak tüketilir.
Tıp
Meyveler kusturucudur. İdrar söktürücü, büzücü, ateş düşürücü ve müshil etkilidir. Yaprakları terletici, balgam söktürücü, ateş düşürücü ve toniktir.
Dikkat
Meyvelerinin zehirli olduğu kabul edilir.
Fotoğrafları


Görüşünüzü Yazın