Site icon Kocaeli Bitkileri

Iberis sempervirens (Akcivanotu)

Iberis sempervirens

Iberis sempervirens

Özet

Iberis sempervirens (Akcivanotu) genelde kayalık alanlarda yetişen ve günümüzde süs bitkisi olarak yetiştirilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Iberis

Hünkârbeğendiotu

Tanımı

Iberis sempervirens (Akcivanotu) genellikle 15 ila 30 cm arasında büyüyen çalımsı bir bitkidir. Gövdesi oldukça kırılgandır. Çiçekli gövdeler basit ve tüysüzdür. Yapraklar dikdörtgensi ila dikdörtgensi kaşıksı, 3 cm uzunluğunda, sapsız ve kenarları düzdür. Taç yapraklar beyaz ila leylak renklidir. Çiçekler kokuludur. Meyve yuvarlak ila genişçe yumurtamsı, 6 ila 8 mm uzunluğunda ve 5 ila 6 mm genişliğindedir. Tohumlar darca kanatlı ve 2 ila 3 mm uzunluğundadır. Güneşli bölgeleri ve geçirgen toprakları tercih eder. Kuraklık ve donlara dayanıklıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde akcivanotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca İberya, İspanya anlamına gelir ve bu bağlamda cinse ait çok sayıda türün İber yarımadasında görülmesine işaret etmektedir. Tür adı Latince her dem yeşil anlamına gelir ve açık bir şekilde Yapraklarının daima yeşil kalmasına dikkat çekmektedir. İkili adlandırma öncesi adı “Thlaspi montanum sempervirens”tir.

Tıp

Sindirim sistemine faydalıdır. Lif oranı yüksek, idrar söktürücü ve kabızlık gidericidir. Frengi tedavisinde köklerinden faydalanılır. Tohumları spazm çözücü ve uyarıcıdır. Güçlü bir yatıştırıcıdır. Ayrıca tohumları demlenerek terletici olarak kullanılır.

Dikkat

Exit mobile version