Iberis (Hünkârbeğendiotu)

Özet

Iberis (Hünkârbeğendiotu) özellikle kaya bahçeleri için yetiştirilen bir dizi popüler süs bitkisini barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Iberis (Hünkârbeğendiotu) tek, iki ya da çok yıllık otlar ile çalımsılardan oluşan bir cinstir. Tüysüz ya da basit beyaz tüylüdürler. Gövde dik ya da yatık yükselici ve sıklıkla ıraksak olarak dallıdır. Yapraklar gövdede ya da zaman zaman tabanda ve saplı ya da sapsızdır. Taban yaprakları rozet halinde ya da değil, sapsız, basit ya da az teleksi ve sıklıkla etsidirler. Gövde yaprakları saplı ya da sapsız ve kenarları düz, dişli ya da az teleksidir. Çiçek durumu yalancı şemsiye halinde olup meyve zamanı uzamakta ya da aynı kalmaktadır. Çiçek sapı meyve zamanı incedir. Çanak yapraklar yükselici ya da dik ve yumurtamsı ya da dikdörtgensi olup kesecikli değildir. Taç yaprklar ters yumurtamsı, ters mızraksı, beyaz, gül ya da leylak renkli olup dış çift iç çiftten daha büyüktür. İplikçik tabanda genişlemiş değildir. Başçık yumurtamsı ve küt uçludur. Meyve sapsız ve neredeyse dairesel ya da yumurtamsıdır. Valf damarlı değildir ve çıplaktır. Tohum düzleştirilmiş, sıklıkla kanatlı ve yumurtamsıdır. Cins Akdeniz havzasına özgüdür ancak günümüzde özellikle süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca İberya, İspanya anlamına gelir. Cinse ait çok sayıda türün İber yarımadasında görülmesine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Iberis sempervirens

Iberis sempervirens

Akcivanotu