Özet
Hypericum tetrapterum (Çizgili kantaron) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Hypericum tetrapterum (Çizgili kantaron) genellikle 10 ila 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde yeşil ya da kırmızımsı kahverengi renkli, siyah bezeli, çok dallı, dik ve karedir. Tek bir taçta birden fazla ana gövde görülebilir. Köşelerinde göze çarpan kanatlar vardır. Yapraklar 3 cm uzunluğunda, açık yeşil renkli, gövdeye yapışık, tüysüz, belirgin damarlı, karşılıklı, basit ve kenarları düzdür ve çok sayıda şeffaf bezeli noktalar taşırlar. Çiçekler sarı renkli, 9 ila 13 mm çapındadır. Siyah bezeler yapraklarda görülür.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Avrupa ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde çizgili kantaron adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca resim üzerinde anlamına gelir. Eski kültürlerde bitkinin kötü ruhları uzak tutmak amacıyla resimlerin ve ikonların üzerine konulmasına atıftır. Buna benzer bir yaklaşım Hristiyan teolojisinde de mevcuttur. Vaftizci Yahya olarak bilinen (İslam teolojisinde Herod tarafından idam edilen Yahya peygamber) karakterin yortusu 24 haziranda kutlanır. Bu gün boyunca Hristiyanlar sarı kantaron otu toplayarak evlerine getirirler ve böylece kötü ruhları kovduklarına inanırlar. Yahya’nın başının kesildiği tarih olan 29 Ağustos’ta ise sarı kantaronun yapraklarında kana benzer lekeler oluştuğuna inanılır. Tür adı Latince dört kanatlı anlamına gelir ve bu bağlamda türün sap yapısına işaret etmektedir.
Bir yanıt yazın