Site icon Kocaeli Bitkileri

Hypericum origanifolium var. depilatum (Tüysüz lüferotu)

Hypericum origanifolium var. depilatum

Hypericum origanifolium var. depilatum: 05/06/2019; Pazarçayırı - Karapınar - Sultaniye; 830 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

30 cm büyüyebilir. Gövde yarı dik ya da yatık, dallı ve tüysüzdür. Yapraklar 5 ila 30 mm uzunluğunda, yumurtamsı ya da dikdörtgensi ila eliptik dikdörtgensi, yüzeysel siyah bezeli ve tüysüzdür. Taç yapraklar darca dikdörtgensi ila dikdörtgensi kaşıksı, tepede sivri ya da küt ya da nadiren yuvarlak, yüzeysel siyah bezeli, kısa tüylü ya da tüysüzdür. Taç yapraklar 9 ila 15 mm uzunluğunda, siyah ya da amber renkli yüzeysel bezeli ve bazen de kenarları siyah bezelidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanların sınırları, kayalık bölgeler ve yamaçlarda görülür. Başiskele ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tüysüz lüferotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca resim üzerinde anlamına gelir. Eski kültürlerde bitkinin kötü ruhları uzak tutmak amacıyla resimlerin ve ikonların üzerine konulmasına atıftır. Buna benzer bir yaklaşım Hristiyan teolojisinde de mevcuttur. Vaftizci Yahya olarak bilinen (İslam teolojisinde Herod tarafından idam edilen Yahya peygamber) karakterin yortusu 24 haziranda kutlanır. Bu gün boyunca Hristiyanlar sarı kantaron otu toplayarak evlerine getirirler ve böylece kötü ruhları kovduklarına inanırlar. Yahya’nın başının kesildiği tarih olan 29 Ağustos’ta ise sarı kantaronun yapraklarında kana benzer lekeler oluştuğuna inanılır. Tür adı Latince Origanum yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının ballıbabagiller ailesinden Origanum (mercanköşk) cinsinin yapraklarına benzemesine işaret eder. Varyete adı ise Latince tüysüzleşmiş anlamına gelir ve varyeteyi türden ayıran özelliğine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version