Hypericum elegans (Yılanmisi)

derleyen:

Tanımı

45 cm büyüyebilir. Gövde diktir, tek ya da birkaç tane olabilir, bunlar genellikle boğumlardan dallanmışlardır. Yapraklar sapsızdır, yaprak ayası 15 ila 25 mm uzunluğunda, dikdörtgensi mızraksı ya da yumurtamsı mızraksı ila üçgensi mızraksı arasıdır. Bunların alt tarafı soluktur. Tepe yarım geniş, kenarları düz, taban yarım yüreksidir. Sap 1 ila 2 mm; bırahteler 3,5 ila 5 mm uzunluğunda, mızraksı ve siyah bezeli minik dişlidir. Çiçekler 20 ila 25 mm çapında ve yıldızsıdır. Beş adet çanak yaprak görülür. Taç yapraklar altın sarısı rengindedir. 40 ila 50 arası ercik görülür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayırlar ve yamaçlarda görülür. Karamürsel ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Görseller Stefan Lefnaer’in izni ile kullanılmıştır. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yılanmisi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca resim üzerinde anlamına gelir. Eski kültürlerde bitkinin kötü ruhları uzak tutmak amacıyla resimlerin ve ikonların üzerine konulmasına atıftır. Buna benzer bir yaklaşım Hristiyan teolojisinde de mevcuttur. Vaftizci Yahya olarak bilinen (İslam teolojisinde Herod tarafından idam edilen Yahya peygamber) karakterin yortusu 24 haziranda kutlanır. Bu gün boyunca Hristiyanlar sarı kantaron otu toplayarak evlerine getirirler ve böylece kötü ruhları kovduklarına inanırlar. Yahya’nın başının kesildiği tarih olan 29 Ağustos’ta ise sarı kantaronun yapraklarında kana benzer lekeler oluştuğuna inanılır. Tür adı Latince zarif anlamına gelir. Türün genel görünümüne işaret eder.