Site icon Kocaeli Bitkileri

Hypericum aviculariifolium (Mide otu)

Hypericum aviculariifolium

Hypericum aviculariifolium: 03/06/2019; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

60 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yatık, dallı ya da zaman zaman tabandan kök salmış durumdadır. Yoğun biçimde siyah beze noktalıdır. Yapraklar 5 ila 35 mm uzunluğunda, dikdörtgensi ya da şeritsi ila eliptik ya da ters yumurtamsıdır. Çanak yapraklar dikdörtgensi ila şeritsi dikdörtgensi ya da mızraksı, tepede sivri ila yuvarlaktır. Taç yapraklar 8 ila 15 mm uzunluğunda, siyah ya da amber renkli bezelidir. Kapsül 5 ila 10 mm. uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Yamaç, taşlık bölge ve kayalıklarda görülür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde mideotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca resim üzerinde anlamına gelir. Eski kültürlerde bitkinin kötü ruhları uzak tutmak amacıyla resimlerin ve ikonların üzerine konulmasına atıftır. Buna benzer bir yaklaşım Hristiyan teolojisinde de mevcuttur. Vaftizci Yahya olarak bilinen (İslam teolojisinde Herod tarafından idam edilen Yahya peygamber) karakterin yortusu 24 haziranda kutlanır. Bu gün boyunca Hristiyanlar sarı kantaron otu toplayarak evlerine getirirler ve böylece kötü ruhları kovduklarına inanırlar. Yahya’nın başının kesildiği tarih olan 29 Ağustos’ta ise sarı kantaronun yapraklarında kana benzer lekeler oluştuğuna inanılır. Tür adı Latince Polygonum aviculare yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının Madımakgiller ailesine bağlı Polygonum aviculare (köyotu) yapraklarına benzemesine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version