
Kamaniça
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki.
Dolaşım
Bitkiler › Söğüt takımı › Kantarongiller › Kantaron › Kamaniça
Dağılımı
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
1,5 metre büyüyebilir. Yeşil ya da kırmızı yapraklar karşılıklı dizilişlidir. Bunlar tüysüz, sapsız ve gövdeye yapışıktır. Çiçekler 1,5 ila 3 cm uzunluktadır, beş sarı taç yaprak bulunur, taç yapraklarla aynı boyda beş adet yeşil çanak yaprak görülür. Meyveler olgunlaştığında mor ya da siyaha döner. Yapraklar 3,5 ila 15 cm uzunluğunda ve 3 ila 8 cm genişliğindedir. Yapraklar ezildiğinden köri benzeri bir koku yayarlar. Çiçekler erseliktir. Tohumlar bahar aylarında seralarda ekilebilir. Bunlar 10 derecede 1 ila 3 ay arasında çimlenir. İlk kışlarını serada geçirmeleri önerilir. Popüler bir süs bitkisidir.
Gözlem
Orman kenarları ve dere kenarlarında görülür. Başiskele, Gölcük ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Kamaniça.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca “resim üzerinde” anlamına gelir. Eski kültürlerde bitkinin kötü ruhları uzak tutmak amacıyla resimlerin ve ikonların üzerine konulmasına atıftır. Tür adı Latince “erkek kanı” anlamına gelir. Meyveleri ezildiğinde akan suyun rengine atıftır. İkili adlandırma öncesi adı “Androsaemum maximum frutescens”tir.
Geleneksel tıp
Yaprakları yara iyileştirici, idrar söktürücü ve mide ağrısı geçiricidir. Antiseptik özelliklere sahiptir. Bitkinin olgun meyvelerinin suyunun rengi nedeniyle kanama durdurucu olduğuna inanılmıştır.
Dioscorides: Tohumları siyatik vakalarında etkilidir. Yanıkları iyileştirir ve kan durdurucudur.
Plinius: Dallarının tepeleri ezildiğinde kan lekeleri görülür ve bu yüzden bitkiye “androsaemon” denir (Bu özellik Hypericum perforatum’un özelliğidir). Tohumları siyatik vakalarında kullanılır. Bağırsakları rahatlatır ve ayrıca yanıklara uygulanır.
Fotoğrafları








Literatür
Species Plantarum 2: 784. 1753. L.
Geri bildirim: yabani meyveler ya da dağ/orman meyveleri – adil ekin